Позволявам си да вмъкна малко цитати:
"В ОБРЪЩЕНИЕ ОТ ДИРЕКТОРА НА ДНП "ПИРИН", инж. Георги Грънчаров нарушава нормативните разпоредби, а именно Плана за управление на Национален парк "Пирин", Част 1, Раздел I, т. 1.16.7.4, както и Част 3, Раздел III т.16.4 и Раздел IV т.8.67, където ясно се казва, че видовете спорт, които могат да се развиват в парка включват:
- карането на ски по маркираните трасета, каквито са и зимните туристически маршути - отбелязани в Карта Nо19: Фукционално зониране със зелен пунтир.
- Зимни преходи със снегоходки и ски с панти
- Алпинизъм, вкючително ски преходи с ползване на алпийска екипировка
Също така в цялата зона ІІІ (зона за туризъм), определана в Карта Nо19: Фукционално зониране с лилав фон, са разрешени спортни дейности, по точно специализиран туризъм /езда, колоездене, ски/.
Предвид по-горе описаните нормативи всички физически и юридически лица имат право развиват тези дейности (включително и карането на ски извън пистите стопанисвани от концесионера Юлен АД).
Призовавам всички засегнати лица, включително и туристическите фирми, ски училища и други предлагащи услугата извън пистовото каране на ски и сноуборд, да се обединят в общ иск срещу инж. Георги Грънчаров за злоупотреба със служебното си положение, неспазване на нормативнат уредба, погазване на правата на гражданите и фирмите, уронването на репутацията на туристическите фирми, както и търсене на компенсация за пропуснатите ползи от отблъснатите от това обръщение клиенти.
Мога да ви препоръчам юристи, които да представляват интересите ви, ако нямате такива.
Надявам се бизнеса да ни се мълчи когато един чиновник спъва икономическото развитие с невежеството си.
"
......................
"Мисля си че темата си заслужава да покажа какво разказах миналата година на полицията в Банско заради Грънчаров. Хората вместо да гонят истински престъпници трябваше да четат ето това:
Пристигнах в гр. Банско на 09.04.2009г. (четвъртък). Пътувах до там заедно с Влайчо Станчев и Виктор Иванов. Отседнахме да нощуваме в квартирата на мой близък. Събудихме се късно сутринта и се отправихме към х. Вихрен.
Там имаше уговорена среща на приятели във връзка с инициативата на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) за популяризиране на туристическите посещения в планината през зимния период (зимни преходи). Трябва да се отбележи, че ските и снегоходките са единствените начини за природосъобразен туризъм в условия на зимна планина и дълбок мек сняг. Също така, когато използвам думата „ски”, трябва да се разбират не алпийски ски за пистово каране, а туринг ски (за преходи), екипирани със специални автомати (панти) и колани. Прилагам извадка от правилника за управление на Национален Парк Пирин, в която ясно е упоменато, че този тип туризъм може да се развива на територията му.
Във връзка с такава среща, се бях ангажирал да се свържа с хижаря на х. Вихрен, за да разбера дали хижата работи и да видя има ли условия за нощуване там. Чрез телефонни разговори предишната седмица разбрах, че хижата е обслужена и приема туристи, като информацията предоставих на БАССЕС и по-късно тя е била публикувана на сайта
www.befsa.com
До хижа Вихрен се придвижихме по маркираната пътека, използвайки ски с панти и колани. Прехода направихме по обед. Разминахме се с няколко групи, облечени в камуфлажни дрехи (предполагам хора от местното лесничейство), както и един или двама униформени полицаи. Към хижата застигнахме малка група туристи, всички със туринг ски и добре екипирани. Не останаха дълго и продължиха навътре в планината. Смятам това за важна информация, тъй като преходите със ски зимно време са нещо нормално и се практикуват от много хора.
Единствените гости на хижа Вихрен бяхме само ние тримата. Правеха ни компания двамата хижари,Иван Карабельов и Иван Баряков, както и още един техен приятел (помощник). Настанихме се в стая на втория етаж.
Точно си лягах, когато в стаята дойде единият хижар и ни поиска личните карти, за да ни регистрира. Предоставих му моята. Другите спяха и предложих да не ги будя. Казах, че ще им предам да слезнат при него, когато се събудят. Неусетно съм заспал, като ме събуди повторното връщане на хижарят. Настоятелно пак попита за другите два лични документа. Уведоми ме, че са пристигнали някакви момчета. Питали за мен. Когато слезнах на долния етаж, видях трима непознати. Двама мъже и една жена седяха в столовата. Започнаха небрежен разговор и без да се представят ме разпитваха за това, кога съм дошъл, има ли други хора на хижата, къде ще ходя на следващия ден и други подобни неща. Така и не разбрах от къде знаят името ми, което много ме учуди, но не попитах. Разказах, че на хижата по всяка вероятност ще дойдат много хора, заради обявено приятелско събиране на страницата на БАССЕС. Допълних, че повечето сме приятели и познати от планината, но не се познаваме всички. Ясно отбелязах личното си намерение да направя преход в района на хижата по маркираните пътеки. Обясних, че по всяка вероятност ще се организира тренировка по търсене на заровени лавинни предаватели пред хижата и за това ще се дадат поощрителни награди от спонсори на асоциацията.
Разговора приключи някак от само себе си. След известна пауза по високият от двамата ми се представи като директор на НП „Пирин” – инж. Грънчаров, удостоверявайки го със служебна значка. Другият мъж се представи за Росен Баненски, а жената за Рая Коева. На висок тон и променил вече държанието си, директорът на парка, със силно агресивен тон, ми обясни как БАССЕС щяла да организира състезание. Запита, защо не е информирана администрацията на парка. Заплашваше и с конфискация на ски екипировка. С учудване разбрах, че са ангажирани служителите на НП “Пирин”, заедно с полицаи с цел залавяне на „състезатели”.
Започна кратка дискусия за това къде може и къде не да се ходи в планината, къде може и къде -не да се карат ски. В първия момент ми бе обяснено, че едва ли не трябва да си стоя само в хижата. Все пак стана ясно, че на връх Вихрен мога да се кача със ски с панти, но не стана ясно как точно трябва да се върна с тях, без да се спусна. Всичко, което споменах от началото на разговора си с тях като лични намерения не беше отхвърлено.
Дискусията по тълкуването на правилника остана отворена, а на мен ми бе казано да доведа другите двама.
Когато се появихме в столовата, Росен Баненски вече съставяше някакъв документ. В този момент видях личната си карта на масата пред него и разбрах от къде знаят името ми. Смятам за нередно и противозаконно да се упражнява натиск върху хижаря и да се взимат личните ми дoкументи без мое съгласие и без присъствието на полицай. За това нарушение възнамерявам да подам съответната жалба срещу администрацията на парка.
Инж. Грънчаров се беше изнервил много от чакането. Не пожела да вникне в ситуацията и разговорът стана почти непоносим. Често излизаше далеч от добрия тон. Отправиха ни се заплахи и за конфискация на имущество (ски екипировка). Набеждаването за вина в нещо, което не е извършено, продължаваше. Заяви ми се, че би трябвало да напишат акт за организирането на състезание, но щели да направят само констативен протокол, като компромис. Отново започнаха да ни викат при отказа ми да го подпиша. Казах, че първо ще се консултирам с адвокат, макар и по телефона. Без да обръщам внимание на повторно сипещите се закани за конфискация на имущество, излязох навън и проведох разговор с познат юрист.
След разговора си по телефона, фактът, че не съм извършил нищо нередно и констатацията, че се намирам на хижата доведе до решението ми да се разпиша. Преглътнах неправомерното взимане на личните ми данни и разписах констативен протокол. Същото направиха Влайчо и Виктор. По силата на протокола се задължихме да информираме членовете на БАССЕС за правилника и режимите в НП Пирин, с които са ни запознали. Това условие смятам че към момента съм изпълнил напълно в рамките на разумното, поради няколко забележки. Не участвам в управителния съвет на БАССЕС и не би следвало да ми се внушават такива отговорности. Също така правилник за управление на НП „Пирин” не ми бе предоставен на място и не ми бе дадена никаква информация по картов материал. В обясненията на парковите служители имаше много противоречия. Отново се връщам на конкретния пример и обяснението им за преходите до връх Вихрен, тъй като пряко ме засягат. Първоначално ми беше заявено, че там не може да се карат ски. На въпроса ми за използването на ски с панти или снегоходки като единствен начин за безопасно достигане на върха зимно време и при използването на утвърдените туристически маршрути (пътеки), ми бе отговорено положително, че това не противоречи на правилника. На въпроса ми за маршрута на слизане стана ясно, че спускането в близост до пътеката, като единствен възможен вариант при използването на ски с панти, е разрешено.
Поради останалото колебание у мен, за тълкуването на закона, на следващата седмица прочетох и направих извадки от Правилника за Управление на НП Пирин, с източник сайтът
www.pirin.bg. С тях информирах ръководствотo на БАССЕС. Чрез съобщение в планинарски интернет форум призовах всички туристи, скиори и сноубордисти да се съобразяват с нормите и режимите на НП „Пирин”.
Вечерта в петък пристигнаха много хора и хижата се изпълни с живот.
Целият следващ ден (събота, 10.04.09г) изкарах около хижата. По обед с мой приятел и колега от „Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия” (УАСГ) си направихме малък скок и седяхме там до към 16 часа. Останах много подразнен от „магистралата” от моторни шейни, която се заформи през деня. Привечер се събрахме няколко доброволци. Организира се тренировка по търсене на заровени лавинни уреди пред хижата. Вечерта във хижата бяха раздадени поощрителни награди от спонсори на БАССЕС, свързани не просто с протичането на изминалия ден, а на целия сезон. Награди получиха всички, които по някакъв начин допринасяха за реализирането на различни инициативи на БАССЕС или с присъствието и поведението си показваха грамотна и адекватна култура на поведение в планината. Цели към, които се стреми БАССЕС.
В неделя (11.10.09г.) направих самостоятелно изкачване до връх Вихрен, като следвах туристическият маршрут. Оказа се, че през това време пристигат един по един студенти от НСА (Национална Спортна Академия), за техен учебен курс. Бяха планирали сходни маршрути за преходите си. По-късно се осведомих, че и те са провели същото „състезание” по търсене на лавинни уреди.
В късния следобед си платих нощувката и се отправих към град Банско. Там имах среща в ресторант „Орлово гнездо” с доста хора. След кратка вечеря потеглихме към София. Пристигнах в къщи по тъмно.
Не одобрявам факта, че полицейските власти, в частност РУ Банско и всички ангажирани по случая, са безпокоени и затормозявани с такъв род въпроси, при положение, че на място няма установено административно нарушение, документирано със съответния нормативен акт. Това събиране по нищо не би се различило със среща на някой друг планинарски, катерачен или туристически клуб/асоциация. За събитие от такъв характер може да се търси персонална отговорност за действията на всеки един човек, но не и от БАССЕС, тъй като тя е организатор дотолкова, доколкото е обявила място за среща на свободомислещи хора, обичащи планината, при това в туристическа хижа на БТС. В крайна сметка изборът какво да прави, как и къде да ходи през деня, всеки е взимал сам и носи лична отговорност, ако е нарушил някоя от нормите на парка, за което се постарах да уведомя всички присъствали вечерно време на хижата.
Прилагам:
- извадка от правилника за управление на НП „Пирин“ - източники
www.pirin.bg
- копие от констативен протокол"
...............................................................
"зимните маршути:
1. х.Бъндерица - х.Вихрен - вр.Вихрен (право към премаката между Вихрен и Хвойнати)
2. х.Бъндерица - х.Вихрен - Рибно Езеро - Тодорина порта - Малка Тодорка - вр.Тодорка
3. х.Дамяница - Горно Езеро - Тодорина порта - Малка Тодорка - вр.Тодорка
т.е. има маркирано трасе от връх Тодорка и на запад към х.Бъндерица - х.Вихрен, и на север/изток към х.Дамяница
Зона за туризъм пък е цялото Ечемища (Дупката) и гората между лифта на Томба и улейте!!!!
"
..............................................
"Уважаеми господин Грънчаров,
Във връзка с доста активната кампания подхваната от Вас, по медиите, за очерняне и обявяване на незаконни, на всички дейности практикувани зимно време в Пирин, у мен възникнаха няколо въпроса.
За последните 3 години, колко акта сте съставили на нарушители каращи моторни шейни на територията на НП Пирин?
Има ли някакви научни разработки и експертни оценки за това по-какъв начин карането на ски, нарушава екологичното равновесие в парка(не говоря за териториите на резерватите)?
Не смятате ли, че регламентирането на дейности като каране на ски и сноуборд на територията на парка, както и обособяването на територии разрешени за това, би довело до по- доброто разбиране и приемане от обществото на тези дейности и повишаване на познанията за лавинна безопастност и опазване на околната среда, на хората практикуващи ги?
Не смятате ли, че разрешаването и развиването на зимен алтернативен туризъм, би помогнало за т.нар. устойчиво развитие на района, би могло да носи добри приходи за местното население и парка и би конкурирало масовия ски туризъм, който всички знаем колко "щадящ" околната среда е?
Все пак преходите със ски, фриирайда и ски-алпинизма са едни от най-бурно развиващите се направления на ски спорта в последните 10 години, в световен план и регламентирането им, би довело до много по-големи ползи за обществото и парковете в България, отколкото забраната им. Това не е просто хрумване на пияни и дрогирани, "самонадеяни адреналинковци", а световна тенденция...
Като съвестен гражданин на България и заклет почитател на Пирин, се надявам да бъде обърнато внимание на писмото ми и да получа, макар и кратки отговори на въпросите ми. Благодаря!
"
www.befsa.com/forum/showthread.php?p=78590#post78590
..............................
"ПСС няма пряко отношение към забрана на спортове, глоби или други санкции към практикуващите ги."
www.pss.bg/forum/viewtopic.php?t=7558